Villa

 • Villa
 • Villa on eläinkuitu, jota saadaan lampaasta. Villa imee hyvin kosteutta ja eristää lämpöä, joten se tuntuu lämpimältä myös hieman kosteanakin. Villa, kuten muutkin eläinkuidut, on joustava ja kimmoisa, eikä se juurikaan rypisty. Villa on kuituna niin sanotusti itsepuhdistuva, eikä sitä tarvitse pestä usein. Mitä harvemmin, sen parempi, voisi sanoa. Villa pitää tuulettamisesta; se raikastuu ulkoilmasta ja näin pesuväli pitenee. Ravistele neuleesta pölyt usein. Säilytä villavaatteet ilmavasti tai hyvällä vaatepuulla. Laita talvineuleet puhtaina kesäsäilöön ja käytä torjunta-ainetta, jos epäilet tuholaisten pääsevän vaatteisiin. Pese villavaatteet vain silloin, kun vaatteessa on näkyvä tahra. Pese likainen villaneule heti, sillä monilla tahroilla on taipumus reagoida villakuidun kanssa ja kiinnittyä lujasti vaatteeseen. Villaneuleissa on erilaisia merkkejä, joissa kerrotaan villan laadusta. Tunnista merkit, jotta osaat hoitaa villaa oikein. Merkeissä on omat kansainväliset värit ja symbolit.

  woolmark
  Woolmark on kansainväliset normit täyttävien tuotteiden laadun tae: materiaali on puhdasta, uutta villaa.

  woolmark_blend
  Woolblendmark-merkillä annetaan kuluttajalle takuu villasekoitetuotteista, jotka ovat suurimmaksi osaksi villaa ja joissa on vain perustelluin osin muita kuituja.

  Pesu

  Villa kestää heikosti hankausta ja on herkkä vanumaan. Pese neule hoito-ohjemerkintöjen mukaan, mieluiten sisäpuoli ulospäin. Vain 'konepestävä'-merkillä varustettu villatekstiili voidaan pestä pesukoneessa, jossa on sopiva hienopesu- tai villanpesuohjelma. Täytä tällöin kone vain puolilleen ja huomioi pyykinpesuaineen annostuksessa pyykin määrä ja annosteluohjeet. Useimmiten villavaate pestään käsin, ja tällöinkin on varottava hankausta. Puristele villavaate hellävaroin puhtaaksi. Villalle sopii nestemäinen Bio Luvil Wool & Silk -pyykinpesuneste.

  Kuivaus

  Villavaatteen voi yleensä pesun ja huuhtelun jälkeen lingota kevyesti (enintään 1 minuutin ajan). Linkous nopeuttaa kuivumista. Ylimääräisen veden voi puristella rullaamalla neuleen esimerkiksi valkoisen pyyhkeen sisällä. Kuosita neule kuivumaan huoneenlämpöön. Raskas neule kuivataan vaakatasossa venymisen ehkäisemiseksi. Viimeistele villavaate hoito-ohjeen mukaan.