Silkki

  • Silkki
  • Silkki on eläinkuitu, joka tehdään silkkiperhosten toukkien kehräämästä kotelokopasta. Silkki on erinomainen kuitu, sillä se on ohut, mutta kestävä ja kiiltää kauniisti. Silkki on ehkä kuiduista tarunhohtoisin. Sen historia alkaa Kiinasta jo 2000 vuotta ennen ajanlaskumme alkua. Silkki on kevyttä ja kestävää, ja siitä saa kaunista vaatekangasta. Ylellisen ulkonäkönsä ja hoitoon liittyvien vaatimusten takia se oli pitkään ylellisyyskuitu, jota käytettiin lähinnä juhlavaatteisiin. Nykyään sitä käytetään yhä enemmän arkivaatteissa. Silkkiä käytetään sekoitteena myös muiden kuitujen, esimerkiksi villan kanssa. Sileytensä ja laskeutuvuutensa ohella silkillä on hyvä kosteuden imukyky, Se on todella miellyttävän tuntuinen ja lämmin. Silkki kestää huonosti auringonvaloa ja hikeä.

    Silkin pesu

    Silkkisiä tuotteita tulee hoitaa hyvin hellävaraisesti. Kaikille silkkilaaduille ei suositella vesipesua, mutta mikäli se sopii, on sopiva pesulämpötila korkeintaan 40 astetta. Huonon värinkestonsa takia silkkiä ei tule liottaa ennen pesua. Silkkitekstiili voi parhaiten, kun peset sen käsin miedolla nestemäisellä pesuaineella, esimerkiksi Bio Luvil Wool & Silk -pyykinpesunesteellä. Huuhteluaine hoitaa silkkikuitua ja poistaa sähköisyyttä.

    Kuivaus ja silitys

    Linkous ja rumpukuivaus eivät sovi silkille. Kuivata silkkitekstiili ripustettuna tai kiedo se ensin froteepyyhkeen sisään, purista liika huuhteluvesi pois ja ripusta sen jälkeen kuivumaan. On myös hyvä muistaa, että silkki on arka auringonvalolle, joten kuivaus ulkona auringossa saattaa aiheuttaa värivaurioita kankaaseen. Silkkivaatteen voi silittää kosteana nurjalta puolelta 120−150ºC:lla (silitysraudan kahdella miedoimmalla lämpötilalla). Höyryrauta sopii silkin silittämiseen hyvin. Varo kuitenkin, etteivät vesi ja höyry jätä tahroja silkkikankaaseen.