Pellava

  • Pellava
  • Pellava on runkokuitu, jota saadaan pellavakasvin Linium usitaliniumin varresta. Se on harvinaisempi ja arvokkaampi luonnonkuitu kuin puuvilla. Tämä kestävä kuitu sopii laadukkaaksi materiaaliksi yhtä hyvin vaatteisiin kuin sisustustekstiileihin. Pellavan ominaisuuksiin kuuluu hyvä imu- ja haihduttamiskyky, minkä vuoksi se soveltuu erittäin hyvin esimerkiksi pyyheliinojen ja kylpytakkien raaka-aineeksi. Pellava tuntuu miellyttävältä kosteanakin ja sillä on hyvä lämmönjohtokyky, minkä vuoksi pellavavaatteet ovat erinomaisia kesähelteille. Pellava kestää myös puuvillaa paremmin auringonvaloa.

    Pesu

    Pellavatekstiilit pitävät pesusta, sillä se pehmentää ja kiillottaa kangasta. Pese pellavatekstiilit niiden hoito-ohjeiden mukaan, mutta älä yli 70ºC:ssa. Pellava kutistuu ensimmäisessä pesussa, mikä on otettu yleensä valmistuksessa huomioon. Liian korkeassa pesulämpötilassa pellava voi kutistua liikaa. Parhaan tuloksen saat, kun käytät siliävien tekstiilien pesuun tarkoitettua ohjelmaa ja värin mukaan joko valkaisuaineellista Bio Luvil Classic-jauhetta tai väripyykille tarkoitettua Bio Luvil Color-pesuainetta.

    Kuivaus ja silitys

    Pellavassa on kaunis luonnollinen kiilto, joka tulee parhaiten esiin silityksen jälkeen. Liian voimakas linkous rypistää pellavan ja tekee siitä vaikeasti silitettävän. Pellavatekstiilit kannattaa jättää kosteiksi, jotta ne on helpompi silittää.