Valkopyykki

  • Valkopyykki
  • Valkopyykki käsittää nimensä mukaan valkoiset tekstiilit, mutta myös hennon vaaleat tekstiilit voidaan pestä samassa koneellisessa. Valkopyykiksi määriteltävät tekstiilit sietävät valkaisuaineellista pesuainetta ja yleensä myös korkeampia pesulämpötiloja. Pääosin valkopyykkiin valikoituvat tekstiilit ovatkin puuvillaa ja puuvillasekoitteita. 

    Sen lisäksi, että valkopyykkiin saattaa tulla tahroja tai että ne värjäytyvät pesussa, valkoiset tekstiilit saattavat ajan myötä kellastua. Kellastuminen johtuu monesta asiasta, kuten kuitujen kulumisesta ja kemikaalien vaikutuksista kuituihin. Optiset kirkasteet pyykinpesuaineissa tarttuvat kuituihin ja taittavat näkymätöntä UV-säteilyä sinisen valon suuntaan jolloin tekstiili näyttää valkoisemmalta.

    Valkopyykin säännölliseen pesuun sopivat siis parhaiten valkaisuainetta sisältävät pyykinpesuaineet (Bio Luvil Classic- tai Bio Luvil Sensitive -jauheet), ja – jos pesumerkintä sallii – pesu 60 astetta korkeammassa lämpötilassa (tarkista korkein sallittu pesulämpötila) tai satunnainen valkaisu. Muista, että valkopyykin voi myös lajitella eri lämpötilojen mukaan, sillä kaikki valkaisuaineelliset Bio Luvil -pyykinpesuaineet sisältävät aktivaattorin, joka alentaa valkaisulämpötilaa; valkaisuteho alkaa jo 40°C:sta alkaen.