Parempi pesutulos

  • Parempi pesutulos
  • Tekstiilin pesussa ja muussa käsittelyssä on tärkeää huomioida tekstiilin omat pesu-ohjeet eli kestääkö tuote esimerkiksi kuumaa vettä tai valkaisuaineita. Pesu- ja tahranpoistotulokseen vaikuttavat pesuaineen lisäksi annostelu, veden lämpötila, veden laatu, koneen täyttö, vaatteiden likaisuus, materiaali ja aika, jonka vaate eri ohjelmien mukaan pyörii koneessa, mekaaninen hankaus ja tekstiilin värjäys tai väriaine sekä tekstiilin jälkikäsittely.

    Pesuaineen kykyyn poistaa likaa ja tahroja vaikuttavat pesuaineessa valkaisuaine, tensidit ja entsyymit: tensidit eli pesuaktiiviset aineet irrottavat vaatteesta kaikkea likaa ja pitävät lian pesuliuoksessa. Entsyymit ovat erikoistuneet poistamaan jotain tietyntyyppistä likaa; proteaasi-entsyymi tehoaa valkuais- ja tärkkelyslikaan ja lipaasi-entsyymi rasvalikaan. On huomioitava, että yhdessä annostuksessa pesuainetta on kuitenkin aina vain tietty määrä tehoaineita. Tämän vuoksi on tärkeää, että pesuainepakkausten annosteluohjeita noudatetaan, esimerkiksi liian vähäinen pesuainemäärä heikentää pesutulosta.

    Veden kovuudella on merkitystä pesutulokseen. Mikäli pesutulos on huono, on syytä olettaa, että pesuaineen annostus ei ole ollut riittävä ja sitä on hyvä lisätä. Kokeile joko keskikovan tai kovan veden annostelua; ohjeet löydät pakkauksesta.