Musta pyykki

Tiesitkö tämän?

Bio Luvil Black sopii erityisen hyvin myös tummien farkkujen pesuun.

Mustaan pyykkiin lajitellaan kaikki tummat (tummansiniset, -vihreät tai -ruskeat) ja mustat tekstiilit. Mustan pyykin kanssa saa olla tarkkana, sillä tummat värit saattavat päästää väriä. Lisäksi tummat tekstiilit haalistuvat helposti.

Tummissa tekstiileissä pesumekanismin aiheuttama kuitujen kuluminen näkyy nopeasti, minkä vuoksi ne on hyvä kääntää nurinpäin ennen pesua, jotta väri kuluu mahdollisimman vähän. Värin kulumista voi hidastaa myös oikealla pesuainevalinnalla ja pesuohjeen mukaisella lämpötilalla. Puuvillavaatteissa pesulämpötilaa ei kannata alittaa, sillä alhaisemmassa lämpötilassa puuvillavärit voivat levitä.

Tummat tekstiilit ovat usein vain päälle värjättyjä, jolloin kuidun pinnan kuluessa myös väri haalistuu.

Tiesitkö tämän?

Bio Luvil Black sopii erityisen hyvin myös tummien farkkujen pesuun.

Lue lisää. Inspiroidu pyykinpesusta!

Bio Luvil Black

Bio Luvil Black on kehitetty erityisesti mustille ja tummille vaatteille. Tuote auttaa estämään tummien värien haalistumista ja pitää tummat tekstiilit kauniina pidempään.

Pitää mustan mustana

Bio Luvil Black -pyykinpesunesteessä ei ole värejä haalistavaa valkaisuainetta, minkä vuoksi se auttaa pitämään tummat värit tummina. Lisäksi pesuaine sisältää erikoisentsyymiä, joka auttaa suojaamaan kuidun pintaa kulumiselta ja näin ennenaikaiselta haalistumiselta.

Nestemäinen pesuaine pesee ja huuhtoutuu hyvin myös matalammissa pesulämpötiloissa.

Bio Luvil Black -tuotteet ja -pakkauskoot

  • Pyykinpesuneste 1 l

Musta-valkoinen pyykki

Onko musta-valkoinen musta vai valkoinen? Musta-valkoiset vaatteet on hyvä pestä mustan värin ehdoilla.

Koska valkopyykiksi määriteltävät tekstiilit sietävät valkaisuaineellista pesuainetta ja myös korkeampia pesulämpötiloja, oikea vastaus on, että musta-valkoiset vaatteet on hyvä pestä mustan värin ehdoilla, etenkin silloin, kun mustaa väriä on vaatteessa paljon. Uusien musta-valkoisten vaatteiden kohdalla on varottava mustan värin leviämistä. Musta myös haalistuu ajan kanssa, jos sen pesuun käytetään säännöllisesti valkaisuaineellisia pesuaineita.

Käytä siis musta-valkoiselle vaatteelle mustalle/värilliselle vaatteelle tarkoitettua pesuainetta. Aika ajoin ja aina tarvittaessa esimerkiksi tahrojen poistoon tai valkoisen kirkastamiseksi voit käyttää valkaisuaineellisia pesuaineita.

Polyesteri

Polyesteri on yksi suosituimpia keinokuituja. Sitä käytetään sekä sellaisenaan että sekoitekankaina. Sekoitteista yleisin on puuvillapolysteri. Polyesteri vahvistaa kuitua ja parantaa muun muassa tuulenpitävyyttä.

Polyesteri on monipuolinen ja siksi suosittu keinokuitu. Sitä käytetään vaatteisiin, huopiin, fleece-vaatteisiin, nauhoihin, vanuihin, toppauksiin – ja jopa köysiin.

Polyesteri imee itseensä erittäin vähän kosteutta ja kuivuu siksi nopeasti. Samasta syystä polyesteri voi olla myös hiostava. Polyesteri ei juuri rypisty ja pysyy hyvin muodossaan. Sen huonoja ominaisuuksia ovat sähköistyminen ja nyppyyntyminen.

Pesu

Polyesterimateriaalit suositellaan pestäväksi mahdollisimman usein runsaassa vedessä pesuohjeen mukaisessa lämpötilassa (40–60ºC:ssa).

Kuivaus ja silitys

Polyesterista valmistettuja vaatteita voidaan rumpukuivata varovaisesti. Polyesteritekstiilejä voi silittää kostean liinan läpi enintään 150ºC:n lämmöllä.

Pesumerkinnät

Tekstiilien pesumerkinnät kertovat, millainen pesu (vesi- tai kemiallinen pesu), valkaisu, kuivaus ja silitys kullekin tekstiilille sopii. Pesumerkintöjen noudattaminen palkitsee, sillä oikein hoidetut tekstiilit kestävät pidempään.

Jokaisesta tekstiilistä löytyy pesumerkinnät, joita kannattaa noudattaa, jotta vaate pysyy hyväkuntoisena pitkään. Sen lisäksi, että pesumerkinnän noudattamisella suojaat tekstiiliä haalistumiselta, kutistumiselta, venymiseltä ja kuitujen rikkoutumiselta, varmistat etusi mahdollisessa reklamointitilanteessa. Jos hoito-ohjeita ei ole noudatettu, et voi vedota tuotteen virheellisyyteen, mikäli tekstiilille tapahtuu jotakin yllättävää pesussa.

Muista myös lajitella pyykki ja annostella pesuaine oikein. Tutustu Bio Luvilin eri tuotevaihtoehtoihin, joista löytyy erikoisaineet myös herkemmille kuiduille.

Vesipesu

Bio Luvil VesipesuBio Luvil Vesipesu 30Bio Luvil Vesipesu 40Bio Luvil Vesipesu 60Bio Luvil Vesipesu 95

Vesipesua koskevat pyykinpesumerkinnät symboloivat pesuvatia.

Merkki kertoo myös tekstiilin pesulämpötilan.

Bio Luvil Vesipesu hellävarainen

Pesumerkin alla oleva yksi viiva tarkoittaa, että on suositeltavaa pestä tekstiili puoliksi täydessä koneessa ja valita hellävarainen pesuohjelma.

Bio Luvil Vesipesu varovainen

Pesumerkin alla olevat kaksi allekkaista viivaa puolestaan tarkoittavat erittäin varovaista vesipesua.

Bio Luvil Käsinpesu

Jos tekstiilille suositellaan vain käsinpesua (yleensä 40:ssä asteessa), se on merkitty käsisymbolilla.

Bio Luvil ei vesipesua

Vesipesu kielletty -merkinnässä merkin päälle on vedetty rasti.

Kemiallinen pesu

Bio Luvil kemiallinen pesuBio Luvil kemiallinen pesuBio Luvil kemiallinen pesuBio Luvil kemiallinen pesu

Kemiallisen pesumerkinnän tunnistat ympyrästä, jonka sisällä oleva kirjain kertoo siitä, millaista kemiallista pesua tekstiili vaatii. Vie tekstiili pesulaan. Kemiallinen pesu ei kuluta vaatteen kuituja samalla tavalla kuin perinteinen vesipesu.

Bio Luvil  ei rumpukuivausta

Mikäli kemiallinen pesu on kielletty, siitä kertoo merkin päällä oleva rasti.

Valkaisu

Bio Luvil valkaisuBio Luvil happivalkaisu

Kolmio-pesumerkintä tarkoittaa, että valkaisu on sallittu. Kolmio, jonka sisässä on kaksi vasemmalta oikealle kallistuvaa viivaa, tarkoittaa puolestaan, että vain happivalkaisu on sallittu: valkaisuaine perustuu happeen. Epäselvissä tilanteissa kannattaa viedä tekstiili valkaistavaksi pesulaan.

Bio Luvil ei valkaisua

Valkaisun kieltävän pesumerkinnän tunnistat symbolin päällä olevasta rastista.

Kuivaus

Bio Luvil kuivaus

Pyykinkuivausta koskevat pesumerkinnät kertovat, kuivataanko pyykki tasolla vai ripustettuna.

Bio Luvil tasokuivaus

Tasokuivauksen merkintä on neliö, jonka sisällä on poikittainen viiva.

Bio Luvil ripustuskuivausBio Luvil kuivaus valuvana

Ripustuskuivaus-merkintöjä on kaksi: tavallinen ripustuskuivaus (merkinnässä pyykkinarun symboli) tai ripustus vettä valuvana (neliön sisällä kolme pystyviivaa).

Rumpukuivaus

Bio Luvil rumpukuivausBio Luvil varovainen rumpukuivausBio Luvil  normaali rumpukuivaus

Rumpukuivauksen pesumerkinnässä on neliön sisällä oleva, rumpua kuvaava ympyrä: normaali rumpukuivaus on merkitty kahdella pisteellä ympyrän sisällä, varovainen rumpukuivaus yhdellä pisteellä.

Bio Luvil  ei rumpukuivausta

Rumpukuivaus kielletty -merkissä tunnuksen päällä on rasti.

Silitys

Bio Luvil silitysBio Luvil silitysBio Luvil silitysBio Luvil silitys

Tekstiilin silittämistä koskevan pesumerkinnän tunnistat silitysrauta-symbolista. Merkki kertoo lämpötilan, jolla tekstiili silitetään:

yksi piste (enintään 110ºC)

kaksi pistettä (enintään 150ºC)kolme pistettä (enintään 200ºC).

Bio Luvil ei silitystä

Silitys kielletty -merkissä tunnuksen päällä on rasti.