Kierrätä vaatteet, mitä et tarvitse. Kuvassa sakset ja lankaa farkkukankaan päällä

Paras tapa vähentää vaatejätettä on vaatekulutuksen vähentäminen. Vaatteita tulisi ostaa vain tarpeeseen, ja käytön päätyttyä hankkiutua niistä eroon oikealla tavalla.

Vaatejätteen syntymistä ehkäisee parhaiten, kun kuluttaa vähemmän. Kulutusta saa vähennettyä ostamalla vain sitä, mitä todella tarvitsee ja hankkimalla pitkäikäisiä vaatteita. Pikamuoti ja huonolaatuiset vaatteet lisäävät jätteen määrää – lue lisää täältä.

Vaatejätteen määrään voi vaikuttaa myös sillä, että ostaa kierrätettyä. Kierrätyskeskuksista ja kirpputoreilta voi tehdä todellisia löytöjä, esimerkiksi löytää vintage- ja merkkivaatteita edullisesti. Kierrättämällä säästää myös luontoa. Esimerkiksi yhden puuvillaisen t-paidan valmistamiseen menee noin 2700 litraa vettä.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että kierrättämiselläkään ei voi perustella himoshoppailua. Vaatteen ympäristöä kuormittavat ominaisuudet ovat jo syntyneet, kun vaate on valmistettu, eikä kierrättämällä saa poistettua. Myös käytettyjen vaatteiden tulisikin olla laadukkaita ja sellaisia, joita todella tarvitsee.

Käytettyjä vaatteita hankkiessa hyvä ohjenuora on se, että kun vaatteen pesulappu on haalistunut, mutta vaate on muuten hyväkuntoinen, on vaate yleensä laadukas.

Miten hankkiudun eroon vaatteista?

Vinkit antoi ympäristöasiantuntija Marjo Myllyniemi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksesta. Lisätietoa saat osoitteesta www.kierratyskeskus.fi.