Hanki harkiten ja kuluta vähemmän Bio Luvilin vinkeillä. Kuvassa käsi käy läpi vaatekaapin henkareissa roikkuvia vaatteita.

Mitä pidät silittämisestä ja kuinka monta kertaa vuodessa tarvitset iltapukua? Heräteostosten jälkeisen ostomorkkiksen voi välttää, kun hankkii vain oikeasti tarvitsemiaan vaatekappaleita sekä omaan käyttöön sopivia materiaaleja.

Eri tilanteisiin tarvitsee erilaisia vaatteita. Vaatekaapissa on hyvä olla ainakin työ-, arki- ja kotivaatteita. Mutta esimerkiksi teknisiä juoksuvarusteita ei tarvitse hankkia, jos käy lenkillä vain satunnaisesti. Vaatteiden vuokraaminen on myös edullinen ja ekologinen vaihtoehto, jos kaipaa juhlapukua tai lasketteluvarusteita harvemmin kuin kerran vuodessa.

– Tunne itsesi, makusi ja käyttötarpeesi, niin et tee harhaostoksia yhtä helposti, vinkkaa ympäristöasiantuntija Marjo Myllyniemi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksesta.

Ennen uusien vaatteiden hankkimista kannattaa miettiä hetki, miksi käyttää eniten juuri lempivaatteitaan. Ratkaiseeko väri, malli, helppohoitoisuus vai materiaalintuntu iholla? Entä miksi toiset vaatteet jäävät käyttämättä? Näin tietää, mistä voi luopua ja mitä ei kannata jatkossa ostaa.

Kannattaa myös harkita, pystyykö ostoksia yhdistelemään jo omistamiinsa vaatteisiin ja tuleeko erikoisempaa vaatetta oikeasti käytettyä, vaikka ihastuisi siihen palavasti kaupassa. Klassiset ja ajattomat vaatekappaleet sen sijaan säilyvät vaatekaapissa pitkään. Lue täältä, miten tunnistat laatuvaatteen.

Miten pidät huolta vaatteistasi?

Kaupassa kannattaa aina kurkata pesulappua. Jos vaatteen hoito-ohje kuulostaa itselle monimutkaiselta, voi sen suosiolla jättää kauppaan. Hankalasti pestävä vaate jää helposti kaappiin roikkumaan tai pesukorin pohjalle myttyyn.

– Tutki pesulapusta vaatteen materiaalit ja hoito-ohjeet. Hanki vain sellaista, jonka pystyt huoltamaan, vinkkaa Myllyniemi.

Mieti esimerkiksi rakastatko vai vihaatko silittämistä. Jos silittäminen ei kuulu lempipuuhiin, kannattaa vaatetta rypistää jo kaupassa. Kun puristat kangasta mytyksi nyrkkiisi pariksi sekunniksi ja siihen jää ryppyjä, vaate rypistyy taatusti käytössäkin.

Mitkä materiaalit toimivat sinulla?

Vaatteissa kannattaa suosia kestäviä luonnonmateriaaleja. Neuleissa toimivat etenkin kašmir, villa ja silkki. Puuvilla ja pellava taas ovat hyviä kesämateriaaleja.

Luonnonkuitu ole kuitenkaan aina paras vaihtoehto, sillä tekokuiduilla ja luonnonkuiduilla on erilaiset käyttöominaisuudet. Esimerkiksi polyesteri on mainio valinta, jos vaate kaipaa usein vesipesua. Lisäksi se ei haalistu yhtä helposti kuin puuvilla. Akryyliä taas kannattaa välttää neuleissa, sillä se saa vaatteen nyppyyntymään.

– Tutustu materiaaleihin ja kuituihin. Vain sillä tavalla tiedät, mitkä materiaalit sopivat juuri sinun käyttöösi, sanoo Myllyniemi.

Kannattaa muistaa, että paraskaan materiaali ei takaa vaateen käyttöä, jos se ei ole mukava päällä. Kiinnitä huomiota kankaan tuntuun, kutittaako materiaali tai puristavatko housut.