Laadukas vaate on kestävää muotia. Kuvassa eri värisiä villapaitoja

Onko sinullakin vaatekaappi liian täynnä, mutta ei mitään päällepantavaa?

Asun valinnasta tulee aamulla vaivattomampaa, jos vähentää kaapissa olevien vaatteiden määrää. Toimivan vaatekaapin saa jo muutamalla erilaisella vaatekappaleella, kun miettii ostoksilla yhteensointuvia kokonaisuuksia ja jättää heräteostokset kauppaan. Kulutuksen vähentäminen on myös ekoteko: kun vähentää ostamista, synnyttää samalla vähemmän vaatejätettä.

– Jo ostovaiheessa tulee miettiä tarkkaan, mitä todella tarvitsee. Ostosten kannattaa olla laadukkaita ja ajattomia, jotta ne kestävät mahdollisimman pitkään vaatekaapissa, vinkkaa ympäristöasiantuntija Marjo Myllyniemi Pääkaupunkiseudun Kierrätyskeskuksesta.

Uuden ostamisen sijaan kannattaa suosia kierrätettyä. Kierrätetyt vaatteet ovat usein jo käytetty ja huollettu useasti, joten niiden laatu on jo testattu aiemmalla omistajalla. Lisäksi kierrätetty vaate ei enää sisällä valmistuksessa käytettyjä voimakkaita kemikaaleja.

Pikamuoti on ympäristön vihollinen

Kierrätetyn, pitkäkestoisen ja laadukkaan vaatteen vastakohta on halpa pikatuotanto, jossa vaatteita valmistetaan nopealla aikataululla uusien trendien mukaisiksi – eikä niiden ole tarkoituskaan kestää.

– Pikamuoti ja huonolaatuiset vaatteet lisäävät jätteen määrää, koska niiden käyttöikä on äärimmäisen lyhyt, muistuttaa Myllyniemi.

Kestävässä muodissa on käytetty laadukkaita materiaaleja. Ne on yleensä myös ommeltu huolella. Lue täältä, mitä materiaaleista kannattaa huomioida ennen ostamista.

– Ihannetilanteessa ostamme itsellemme niin mieluisia ja laadukkaita vaatteita, että kun niihin tulee reikä, korjaamme sen mieluummin, kuin luovumme vaatteesta.

Miten tunnistan laadukkaan vaatteen?

Tutki saumoja!

Laadukkaassa vaatteessa saumat eivät repsota ja ne ovat suorassa kulmassa toisiinsa nähden. Lyhyt tikki on myös merkki laadusta.

Suuntaa huomio nappeihin ja vetoketjuun

Siistit, käsinommellut napinlävet kertovat laadukkuudesta. Myöskään langanpätkät eivät repsota ja napit pysyvät jämäkästi kiinni vaatteessa. Vetoketjusta kannattaa myös tarkistaa ompeleen lisäksi materiaali – metalliset vetoketjut kestävät usein muovisia pidempään.

Mistä tiedän kulahtaako vaate pesussa?

Suuntaa katse saumoihin: kankaan silmukoiden tulee olla kohtisuorassa saumoihin nähden, jottei vaate lähde kiertymään pesussa.

Huoliteltu kokonaisuus on laadun tae

Esimerkiksi laadukkaan printtivaatteen tunnistaa siitä, että kuosi sopii saumoissakin yhteen.

Tutki vaatetta valoa vasten, jotta huomaat pikku virheet

Parhaat ja kestävimmät kankaat ovat napakoita, ja niiden neulos tasaista. Erityisesti neulevaatteen kainalot kannattaa tarkistaa nukan varalta. Jos nukkaa näkyy jo kaupassa, kannattaa vaate jättää ostamatta.

Hanki käytettynä

Kierrätyskeskuksesta tai kirpputorilta löytyvä hyväkuntoinen vaate kielii usein laadusta, sillä vaatteella on todennäköisesti takana jo useita käyttö- ja huoltokertoja.